Basket in Belgium, Toute l'actualité du basket en Belgique
Facebook
Twitter
Rss
YouTube
Mobile
Pinterest
Instagram


Top Division Men 1 - D2 Basket: la démonstration de Waregem à Gent Hawks - vidéo et résumé


Rédigé le Mardi 22 Septembre 2015 à 15:44 | Lu 487 commentaire(s)


Images "MoekeonTour" - Samenvatting van de wedstrijd


Photo (c) Eddy Lippens
Photo (c) Eddy Lippens


Samenvatting van de wedstrijd

De Periodes (23-24)      (16-26)      rust 39-50       (19-33)    (20-22)

 

De wedstrijden tussen Gent Hawks en Bent Schoenen Waregem zijn altijd geladen. Het is een streekderby en beide ploegen hebben een goede basketbal reputatie. Vorig jaar kon Gent zijn thuiswedstrijd winnen in de reguliere competitie en in de laatste play-off wedstrijd voor de finale trokken de Waregemse spelers het laken naar zich toe in het Tolhuis. Beide ploegen hadden nog niet verloren dit seizoen, Waregem won vorige week zelf tegen de kampioen van vorig jaar. Waregem speelde 4 seizoenen na elkaar de finale van de play-offs in tweede nationale. Waregem ruilde zijn vorige coach in voor Olivier Foucart, met een verleden bij Gent. Ook Gentenaar en spelmaker Arne Steinbach kwam hun rangen terug versterken. Het beloofde spannend te worden. 

 

Gent begon snedig aan de wedstrijd: 2 maal Pedro De Decker en Robin Spaens zorgden na 2 min 30 voor een 6-0 voorsprong. De Gentse verdediging stond goed maar het kon toch niet voorkomen dat Waregem terug keerde tot 6-5. Laurent Lhote zorgde met een bom voor 9-5 maar het antwoord van Waregem kwam onmiddellijk, zij toonden dat ze ook bommen konden werpen 9-8. De zoon van Rik Samay zorgde ervoor dat Waregem voor het eerst voor kwam. Halfweg de eerste helft rolde Robin Spaens na een mooie assist de stugge verdediging van de Gaverbeek jongens op en Gent had terug een kleine voorsprong 11-10. Waregem kwam dan 2 maal te gemakkelijk tot scoren. Gent maakte een vuist en via één vrijworp van Wim Dobbelaere, een shot van Laurent Lhote en een driepunter van een hardwerkende Gregory De Pooter kwam Gent terug voor met nog een kleine drie minuten te spelen in het eerste quarter (17-14) Gent bleef goed verdedigen maar maakte daarbij teveel fouten, Waregem profiteerde daar optimaal van en scoorde 5 vrijworpen op 6. Toen ze ook nog een velddoelpunt scoorden, vond de Gentse coach,

 

Erik Rogiers tijd om een time-out te nemen. Nog een dikke min. te gaan in de eerste periode. Gent probeerde oorlog te maken in het aanvallende vak van Waregem en de West-Vlamingen konden de Gentse spelers alleen maar afstoppen met fouten. Gilles Mestdagh en Pedro De Decker klaarden de klus feilloos vanop de vrijworplijn.(21-21) Helaas kon Gent niet over de tegenstrevers, op slap verdedigen van Gent maakten de bezoekers nog een driepunter. Gelukkig kon Maxim Verspeten nog milderen. 23-24 na 10 min intens basket van beide ploegen.

 

Waregem had duidelijk de opdracht gekregen om Gent vooral te raken onder de korf in het aanvallende vak. Gent moest fouten maken om ze af te stoppen, maar ze mikten hun vrijworpen er feilloos in (8/8). Gent kreeg 2 vrijworpen toegekend en Pedro De Decker scoorde ze ook allebei. Maar intussen stond al een 7 puntenkloof op het bord.(25-32) Het eerste velddoelpunt werd maar gemaakt na 2 min. door Gentenaar Gregory De Pooter. De Waregem jongens mochten blijven stappen naar de vrijworplijn en scoorden nogmaals 4 op 4. Gent keek toen al tegen een negen punten kloof aan.(27-36) Met nog 6 min te gaan in de tweede periode vroeg de Waregemse coach nog een time out om zijn jongens wat op adem te laten komen. Ze stoomden in minder dan 2 min door naar 29-45. Gilles Mestdagh en Pedro De Decker probeerden de kloof onder de 10 punten te brengen maar slaagden daar maar gedeeltelijk in 34-45. Ook Erik Rogiers probeerde nog zijn mannen bij te sturen om met wat meer comfort de rust in te trekken. Maar Waregem gaf die 11 punten kloof niet meer prijs. Pedro De Decker scoorde nog 2 vrijworpen en Laurent Lhote had nog een driepunter in huis maar telkens antwoordde Waregem gevat. Rust 39-50.

 

Wat kon Gent nog na de rust? Vroegere ervaringen hadden ons geleerd dat Waregem een ruime voorsprong nooit meer uit handen geeft. Waregem begon furieus aan de tweede helft, al moeten we zeggen dat de verdediging van Gent daar toch een beetje aan meewerkte.  Beide ploegen kozen voor aanvallend basket en scoorden elk 2 driepunters. Waregem wisselde dit telkens af met nog een gewone score en Gent verzuimde zijn kansen af te maken. Na drie minuten in de tweede periode stond al een 15 puntenkloof op het bord 45-60. Robin Spaens werd toen nog even foutief afgestopt op een driepunts shot en zette zijn drie vrijworpen feilloos om maar dat was ook alles. Halfweg de derde periode stond Gent 21 punten in het krijt. Het bleef aanmodderen in verdediging en na dertig minuten basket stond het 58-83.

 

Gent kon alleen nog maar zijn blazoen oppoetsen in de vierde periode, wedstrijd was toen al lang gespeeld. Gent plaatste nog 9-2, maar dat was onvoldoende om de bezoekers in verlegenheid te brengen. Gent probeerde aanvallend wel nog een paar zaken maar in verdediging was het kaas met heel grote gaten. Ze kregen 3 punters om hun oren dat het een lieve lust was en ze keken ernaar. Waregem kon uiteindelijk winnen met 78-105 en toonde al na drie wedstrijden dat zij de te kloppen ploeg zullen zijn in de “Top Division Men 1”.

 

De Gentse coach zal deze week meer dan zijn handen vol hebben om zijn spelers terug het vuur te geven. Zondag wacht hen een moeilijke verplaatsing naar Houthalen-Helchteren (met een paar klasse Amerikanen en vooral degelijke driepunts shotters) en op zaterdag 3 oktober komt de huidige kampioen Gembo Borgenhout naar het Tolhuis.

 

Gent Hawks: Wim Dobbelaere 5, Robin Spaens 10, Maxime Verspeeten 4, Gregory De Pooter 20, Gilles Mestdag 4, Pedro De Decker 24,  Laurent Lhote 8   en Hans Vanlangenhove 3.

(Bron: Gent Hawks)

 Booster la communication de votre club avec une application pour smartphone! Le futur, c'est déjà aujourd'hui.

Dominique Nuydt